Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Prezentare generală

Prima atestare documentară a localității Criuleni este din 1607. Un alt document istoric din 5 mai 1618 vorbește despre un oarecare Vasile, care donează lui Nicolae Donicipartea lui din satul Criuleni. Către sfârșitul sec. XVIII în Criuleni exista un șantier naval. În alt document se precizează că localitatea este veche și că satul în formațiunea lui actuală exista în anul 1814, când a fost înălțată biserica Sfântul Mihail. Pe vremea aceea, comuna era legată printr-un pod de orașul Dubăsari din Podolia, situat ceva mai sus de Criuleni, pe malul stâng al Nistrului. Primii proprietari au fost familii de moldoveni: Sclifos, Samoilă și Tătaru.

Denumirea orașului provine ca o variantă locală a legendei cu Romeo și Julieta ca „explicație” etimologică: aici sunt denumiți Criu și Lenuța. Cei doi îndrăgostiți sunt proveniți din localitățile vecine, și părinții le interzic să se căsătoreasca. Dar, negăsind nici-o soluție, Criu și Lenuța s-au aruncat în Nistru. În acel loc veneau părinții și rudele celor doi tineri, și îi plângeau, regretând tragedia pe care au provocat-o. Peste puțin timp părinții și rudele au trecut cu traiul pe malul Nistrului, dorind sa fie mai aproape de cei dragi, iar localitatea au numit-o Crio-Leana.

Orașul Criuleni este așezat într-o regiune de coline și șes, pe malul drept al râului Nistru, la distanță de 45 km nord-est de la capitala Republicii Moldova – Chișinău. Altitudinea medie este de 19 m

Orașul Criuleni este amplasat pe un teritoriu de 3.117 ha, inclusiv extravilan 2.430 ha, intravilan 697 ha. În componența primăriei sunt incluse satele Ohrincea și Zolonceni. Satul Ohrincea are suprafața de 1.208 ha, inclusiv extravilan 1.021 ha și intravilan 187 ha. Satul Zolonceni este amplasat la o distanță de 4 km de Criuleni, are 77 gospodării și suprafața lui este inclusă în suprafața orașului. Astfel suprafața totală a fondului funciar este de 4.325 ha. Râul Nistru se mărginește pe partea de nord-est cu orașul Criuleni pe o distanță de 3 km.

La o distanță de 2 km nord-est de oraș (trupul de pădure Zolonceni, parcela 27, subparcela D), este amplasată Peștera Surprizelorarie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic.[3]

Ramura de bază a orașului este agricultura, cultivarea și prelucrarea strugurilor, industria alimentară de producere și prelucrare a fructelor și legumelor, mezelurilor și uleiurilor vegetale. Pe teritoriul orașului activează peste 700 agenți economici, cea mai mare parte o constituie gospodăriile țărănești – 596. Numărul agenților care activează cu statut de persoană juridică este de circa 50 întreprinderi, cea mai răspândită formă fiind societatea cu răspundere limitată – 29 întreprinderi și societăți pe acțiuni – 11 întreprinderi. În teritoriu funcționează fabrica de vinuri „Nistru-Vin”, 6 formațiuni agricole care arendează 764 ha de pământ agricol de la 400 deținători de cote, filiala Criuleni a fabricii de conserve din satul Coșnița, care se ocupă cu prelucrarea legumelor și ambalarea lor. Orașul dispune de 2 pieți, 3 filiale ale băncilor comerciale și 2 filiale ale companiilor de asigurări, precum și de o instituție de consultanță juridică.

Populația stabilă a or.Criuleni constituia în anul 2019  8483 persoane dintre care bărbați-4037 și femei-4446.

Structura etnică a orașului conform ultimului recensământ al populației]:

Grup etnic % Procentaj
Moldoveni/Români 85.95%
Ruși 6.68%
Ucraineni 5.87%
Găgăuzi 0.31%
Bulgari 0.28%
Alții
Total 100%